Blackjack strategiataulukko

Talon edun minimoimiseksi blackjackin pelaajan kannattaa opetella oikea pelistrategia. Blackjackin säännöt eri kasinoilla saattavat vaihdella jonkin verran, mikä tulee huomioida strategian valinnassa. Tässä tekstissä esitellään optimistrategia, joka soveltuu seuraaville, yleisimmin käytössä oleville säännöille; peliä pelataan minimissään neljällä ja maksimissaan kahdeksalla pakalla. Jakaja ei saa ottaa lisää kortteja, mikäli hänen yhteispistemääränsä on 17 tai yli
(ei vaikka kädessä olisi ässä). Lisäksi pelaajalla on mahdollisuus tuplata mitkä tahansa kaksi korttia, jakaja katsoo onko hänellä blackjack, mikäli näkyvissä on kuvakortti, ja pelaajalla on mahdollisuus panoksensa tuplaamiseen korttien jakamisen jälkeen (ässät poikkeuksena).

Blackjack strategiataulukko suomiOptimistrategiataulukon mukaan pelaaja ottaa lisää kortteja (H= Hit) jakajan näkyvästä kortista riippumatta aina, mikäli hänen oman kätensä arvo on alle 8. Pelaajan käden arvon ollessa 9, pelaaja tuplaa mikäli mahdollista ja muutoin ottaa lisää (D= Double/Hit) kun jakajan kortti on 3-6, muutoin ottaa lisää (H) (jakajan näkyvän kortin ollessa 2 tai 7-A). Kun pelaajan käden arvo on 10, hän tuplaa mikäli mahdollista ja muutoin ottaa lisää kortteja(D), mikäli jakajan kortti on arvoltaan 2-9. Jos jakajan kortti on puolestaan 10 tai A, pelaaja ottaa lisää kortteja (H). Pelaajan käden ollessa 11, hän tuplaa mikäli mahdollista ja muutoin ottaa lisää kortteja (D) jakajan kortin arvon ollessa 2-10. Jos jakajalla on pöydässä ässä, pelaaja ottaa automaattisesti lisää kortteja. Kun pelaajan käden arvo on 12, hän jää (S= stand), mikäli jakajan näkyvä kortti on 4- 6. Muussa tapauksessa hän ottaa lisää kortteja (H). Pelaajan käden arvon ollessa 13-16, hän jää (S), mikäli jakajalla on pöydässä 2-6, muutoin ottaa lisää kortteja (H). Kun pelaajan käden arvo on puolestaan 17 tai enemmän, jää hän aina (S).

Tilanne muuttuu, mikäli pelaajalla on kädessään ässä. Kun pelaajalla on ässän lisäksi kädessään 2 tai 3, hän tuplaa mikäli mahdollista ja muuten ottaa lisää kortteja (D), mikäli jakajalla on pöydässä 5 tai 6. Muutoin hän ottaa suoraan lisää kortteja (H). Kun pelaajalla on ässän parina 4 tai 5, hän tuplaa mikäli mahdollista ja ottaa lisää kortteja (D)mikäli jakajalla on 4-6, muutoin ottaa suoraan lisää (H). Kun ässän parina on 6, toimitaan samoin kuin yhdistelmällä A+5, mutta yritetään tuplata myös siinä tapauksessa että jakajalla on näkyvissä 3. Kun kädessä on ässän lisäksi 7, jäädään, mikäli jakajalla on pöydässä 2-8 ja lisäksi yritetään tuplata (Ds), jos jakajalla on 3-6. Jos jakajalla on puolestaan 9, 10 tai ässä, otetaan lisää kortteja. Kun kädessä on ässän lisäksi 8 tai 9, jäädään aina jakajan kortista riippumatta.

Korttikäden jakamista eli splitiä (P) suositellaan yleensä, mikäli kädessä on kaksi samaa korttia. Esimerkiksi parit 2,2, 3,3 ja 7,7 jaetaan, mikäli jakajalla ei ole pöydässä 8- A (tällöin otetaan lisää kortteja). Parilla 4,4 otetaan sen sijaan aina lisää kortteja, paitsi jos jakajalla on pöydässä 5 tai 6 (tällöin jaetaan). Pari 5,5 tuplataan jos mahdollista ja otetaan lisää kortteja (D) mikäli jakajan kortti on 2-9, muutoin otetaan lisää. 6,6 jaetaan jakajan kortin ollessa 2-6, muutoin otetaan lisää. Parit 8,8 ja A,A jaetaan aina kahdeksi kädeksi. Pari 9,9 niin ikään jaetaan, mikäli jakajalla ei ole pöydässä 7, 10 tai ässää (tällöin jäädään). Kun pelaajalla on kädessään kortit 10 ja 10, jäädään aina (S).

Taulukon käyttö voi kuulostaa vaikealta, mutta strategian oppii ulkoa melko nopeasti. On olemassa myös joitakin nyrkkisääntöjä, joilla taulukkoa voi ”yksinkertaistaa” mielessään.  Esimerkiksi, mikäli pelaajan käden yhteispistemäärä on 17 tai yli, ei uusia kortteja pääsääntöisesti oteta (poikkeuksena ässä+seiska, kun jakajalla pöydässä 9, 10 tai ässä). Yhteispistemäärän 12 jälkeen ei oteta uusia kortteja, mikäli jakajalla on pöydässä 6 tai sitä pienempi kortti (=jakaja menee helposti yli ja pelaaja voittaa). Kun jakajalla on pöydässä puolestaan 7 tai isompi, otetaan lisää kortteja kunnes summa on vähintään 17. Lisäksi parit jaetaan kahtia, mikäli jakajalla on pieni kortti, muutoin kortteja otetaan lisää.